Spelmethode 2: Waar of Raar – THEMA ETEN

Waar of Raar – THEMA ETEN is een spelmethode die mensen anders laat kijken naar alledaagse situaties rond eten. De kaarten met vragen en uitdagende en soms ‘rare’ tekeningen brengen leerlingen, cursisten en cliënten op een leuke speelse manier met elkaar in gesprek over waar het eten vandaan komt, tafelmanieren, hygiëne, veiligheid in de keuken, keuzes maken en gezond eten.
De vraag ‘Is dit waar of raar?’ is een onweerstaanbare uitnodiging tot gesprek!

De spelmethode gaat over allerlei aspecten die met voedsel en eten te maken hebben. De dertig stevige en professioneel gelamineerde kaarten met aan de ene zijde afbeeldingen en aan de andere zijde vragen maken het makkelijker om in gesprek te gaan over waarden en normen, hygiëne en veiligheid, gezondheid, keuzes, zelfregie en deelname aan de maatschappij.

De kaarten functioneren als praatkaarten waarbij de tekeningen het startpunt vormen. Wat stelt de tekening voor, wat valt op, herkent de deelnemer de situatie, heeft hij dat weleens meegemaakt, hoe was dat, hoe zou hij reageren, enz.? Gedurende het gesprek valt ergens de vraag ‘Is dit Waar of Raar?’ en ‘Wat betekent dat?’

Op de achterzijde van de spelkaart staan 7 vragen. Wanneer het nodig is, worden die gebruikt om het gesprek te verdiepen.

De thema’s

Waar komt het eten vandaan?   Veel mensen weten nauwelijks nog waar het eten vandaan komt en wat erin zit. Kennis is nodig om goede keuzes te kunnen maken!

Zelf (eten) kiezen   Regie over je leven begint bij de kleine dagelijkse dingen, bijvoorbeeld bij de keuze voor wat je eet. Goede keuzes maken is de basis van een gezond leven!

Veiligheid en Hygiëne  In de keuken én aan tafel zijn hygiëne en veiligheid van belang, zodat een ieder met recht kan zeggen: ‘Smakelijk eten!’

Gezond of ongezond?   Een gezonde levensstijl is belangrijk, maar hoe breng je dat in praktijk? De vragen en afbeeldingen geven een goede aanzet tot bewustwording.

Tafelmanieren   Eten is een sociale gebeurtenis met tal van formele en informele regels. Deze spelmethode brengt ze op een leuke manier boven tafel en bevordert de sfeer positief.

Voorzijde kaarten: indruk van de tekeningen
Achterzijde kaarten: indruk van de soort vragen

Wij hebben de koffer Waar of Raar in verschillende groepen uitgeprobeerd en zijn hier positief over. Naar aanleiding van de kaarten kom je heel makkelijk in gesprek met de leerlingen over de verschillende aangeboden thema’s. Het zijn interessante kaarten. Je kunt de kaarten zowel klassikaal als in tweetallen gebruiken. De vragen op de achterkant zijn handig als leidraad, maar als een gesprek eenmaal loopt heb je ze niet perse nodig.
Reinie van Schaik – Prakticon Praktijkonderwijs

Koffer functioneert ook als standaard: zijkant en achterkant standaard
handleiding

De spelmethode Waar of Raar – THEMA ETEN bevat prachtige tekeningen die als praatkaarten functioneren en de vragen op de achterzijde van de kaarten kunnen het gesprek verdiepen. Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.