Spelmethode 1: Kies je eten!

Frion en Edubooks hebben ook aanvullende educatieve middelen ontwikkeld om begeleiders, leraren en trainers handvatten te geven om op een speelse manier met hun doelgroep in gesprek te gaan over het thema eten.

De koffer ‘Kies je eten!’ bevat spelkaarten met foto’s van maaltijdonderdelen en gerechten, een doosje met fiches, 2 cijferdobbelstenen, een blok met menu-wenskaarten en een handleiding met vele spelvormen.

Naast het leren kiezen van een menu en zeggenschap over de maaltijdkeuze is het belangrijk dat de doelgroep zich bewust wordt van wat ze eet. We willen allemaal dat onze kinderen, leerlingen, cliënten enz. veilig, afwisselend en gezond eten. Dat is een thema dat dagelijks op het menu staat! Het is belangrijk om ze te leren kiezen én gezond eetgedrag aan te leren. Bewust bezig zijn met voeding begint met aandacht voor wat je eet en waarom je dat eet! Daarvoor is het belangrijk dat ze leren een (gezond) menu samen te stellen.

Gemiddeld 40% van de Nederlanders heeft overgewicht. Dat wordt vooral veroorzaakt door te veel, te vaak en verkeerd eten. Een gezonde levensstijl begint met aandacht voor dat wat je eet. Kinderen, leerlingen en cliënten blijken daar juist niet zo goed in.

De grote gelamineerde kaarten, verdeeld in 12 categorieën, nodigen uit om te praten over ieders keuze voor de maaltijd, tussendoortjes, eetgewoontes en over een lekker en gezond menu. De dobbelstenen en fiches zorgen voor een speels winelement. Voor deelnemers met leesproblemen, staan er cijfers bij de categorienaam en de foto’s.

Naast de kwartetspelvariant staan er in de handleiding diverse andere werkvormen die ingaan op kennis, vaardigheden en op het maken van menukeuzes.
De werkvormen met fiches en dobbelstenen maken het spannend door een winelement toe te voegen. De groene, oranje en rode fiches zijn ook inzetbaar om meningen duidelijk te krijgen: groen betekent ‘vind ik lekker’, oranje betekent ‘ik ken het niet’ of ‘ik weet het niet’, rood betekent ‘ik vind het niet lekker’. Of als variant: groen betekent ‘gezond’, rood is ‘ongezond’ en oranje ‘ik weet het niet’.

Op de menu-wenskaart kunnen deelnemers opschrijven wat ze lekker vinden of wat ze graag (nog) eens zouden willen eten.
Zo worden ze gestimuleerd er thuis mee aan de slag te gaan.

De spelmethode ‘Kies je eten!’ is een mooie aanvulling op de koffers ‘Ik Kies Mijn Eten’ Deel 1 en Deel 2.
 Klik hier om naar de bestelpagina te gaan.